Cosinus Phi verbetering

Cosinus phi verbetering of blindstroom compensatie biedt vele voordelen voor de gebruiker, technisch alsook financieel. Afhankelijk van de situatie in het eigen laagspanningsnet kan cosinus phi verbetering de volgende voordelen geven.
 • Besparing op het betalen van blindgebruik (kVAr) aan uw energie leverancier
 • Besparing op kWh verliezen in transformatoren, kabels en motoren
 • Optimaal benutten van de aansluitcapaciteit.
 • Lagere stromen door uw LS net, minder warmteontwikkeling en langere levensduur.
 • Dempen van hogere harmonischen in het LS net door gebruik van smoorspoelen.
Blindstroom compensatie kan men op diverse manieren toepassen in de LS installatie:

 • Centrale compensatie; op de HVK
 • Decentrale compensatie; bij de gebruiker bv. zware motoren.
 • Combinatie van centrale en decentrale compensatie.
De cosinus phi verbetering installaties zijn er in drie uitvoeringen:

 • Vaste compensatie, hier is een vaste kVAr capaciteit geplaatst.
 • Automatisch geregelde compensatie, hier wordt de kVAr capaciteit die op het LS net wordt bijgeplaatst automatisch geregeld door de cosinus phi installatie.
 • Dynamische automatisch geregelde compensatie. Dit wordt toegepast als er veel snelle wisselingen in de belasting optreden. Deze installaties zijn uitgevoerd met thyristoren ipv magneetschakelaars voor het in en uitschakelen van kVAr capaciteit. Deze dynamische installaties hebben schakeltijden van 5-40 msec.

Meer informatie

Het LS net is in de laatste jaren steeds meer vervuild met gebruikers die hogere harmonischen veroorzaken. Denk hierbij aan geregelde aandrijvingen met frequentie omvormers, geschakelde voedingen, servo sturingen, maar ook aan las-straten en machines met snel wisselende belastingen.

Deze hogere harmonischen kunnen in een installatie waar een cosinus phi installatie is geplaatst voor extra problemen zorgen omdat de cosinus phi installatie met de net impedantie een LC kring kan vormen met een oscillatiefrequentie die dicht bij de waarde van een hogere harmonische ligt. De hogere harmonische wordt dan extra versterkt en kan voor overbelasting van componenten in het LS net zorgen. Dit kan gelden voor de 5e, 7e, 11e en 13e harmonischen.

Om dit te voorkomen worden de meeste cosinus phi installaties tegenwoordig uitgevoerd met smoorspoelen. Door de toepassing van de smoorspoelen worden de hogere harmonischen niet versterkt maar gedempt in de installatie. Voor installaties waar bekend is dat er veel hogere harmonischen in het LS net zitten worden verzwaarde smoorspoelen ingezet.

FRAKO toonaangevende kwaliteit voor betrouwbare netwerkoplossingen 

De RM/EMR serie blindwattregelaars van Frako zijn intelligente regelaars en regelen zichzelf in nadat de blindstoomcompensatie panelen zijn ingeschakeld. Afhankelijk van het type zijn ze voorzien van een BUS aansluiting om opgenomen te worden in een energie management systeem.
De Frako serie LKT vermogenscondensatoren zijn verkrijgbaar in een bereik van 1 tot 33,3 kVAr voor spanningen van
208 tot 800V 50/60 Hz.
De condensatoren zijn “droge” condensatoren en hebben een 3- voudig veiligheidssysteem.

Stel uw vraag!

Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op!